Expoziție personală Carmen Văideanu, "Atelier 20/21, în izolare", la Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia, sala "Atelier", 26 mai-19 iunie 2021
Carmen Văideanu este o artistă de sensibilitate modernă, iar prin griurile colorate care domină picturile sale, ne amintește farmecul interbelic al detaliilor de interior, în naturile statice, ori cadrele de interior cu deschideri spre ferestre, în peisaje rămânând să evoce liniștea, ca dimensiune a existenței. Nici portretele nu îi sunt străine, după cum nici diferite spații geografice ale lumii, evocate cu atenție pentru compoziție și culoare, în datele aplicării aplatizate sau cu profunzimi perspectivale, după cum o cere subiectul. În lucrările sale, suflul melancolic susținut de tonurile grizate, și partea lirică, poetică a imaginii, se întrepătrund în structuri compoziționale riguros tratate, dar cu mare simplitate în abordarea formelor grațioase, de o prețioasă picturalitate.
Sensurile de dincolo de rama tabloului le citim în asimetrii care continuă imaginea în compoziții deschise, făcându-ne să ne imaginăm o prelungire a atmosferei conferite de elementele pictate. Formele stilizate, dar figurative, sunt redate cu ajutorul pensulațiilor ritmice sau al unor spații sintetice de culoare, evidențiind alternanța suprafețelor expresive, deseori vibrate în subtile modulații ale tușei. Nu lipsește nici gestul liber al unor trasee de pensulă, dar și acestea sunt trecute prin filtrul unei importante experiențe de atelier.
Demersul vizual al doamnei Carmen Văideanu continuă datele stilistice anterioare perioadei de restricții, iar în cadrul expoziției „Atelier ’20/’21”, în izolare, de pe simezele Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia artista, pe lângă naturile statice, care îi caracterizează o parte a creației, ne reamintește și de perioada africană, când a pictat o serie de lucrări inspirate de acest ținut exotic. Armonia și echilibrul, structurile delimitative, dar și cele libere, deseori pierdute într-un sfumato discret, dau impresia unor instantanee, surprinse la fața locului, unde observarea luminii colorate este menținută în aceleași tonuri reci, readucând în discuție limbajul specific al pictoriței.
Indiferent ce temă ar aborda, doamna Carmen Văideanu și-a creat o amprentă personală prin notele gestuale, care se alătură unor criterii compoziționale, ținute sub control, lăsând să se afirme glorios modelarea culorii și nuanțele rafinate ale griurilor.
Ana Amelia Dincă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu