miercuri, 19 august 2015

                                      Ştefan Serban, un pictor împlinit



Expoziţia lui Şerban Stefan reuneşte o serie de portrete şi peisaje, creaţii ale ultimei perioade, când pictorul a devenit extrem de profilic, semn că dexterităţile sale în mânuirea penelului au atins un nivel ridicat.
Adept al figurativului, plasticianul structurează armătura compoziţiilor sale astfel încât pasajele cromatice să îi permită o desfăşurare mai liberă a tuşelor, cu un grad ridicat de picturalitate.
Lui Şerban Ştefan îi place să redea detalii, să insiste pentru a scoate în evidenţă un anumit motiv, o idée, un gest, întrucât este un perfecţionist al formei având o experienţă de peste 30 de ani în faţa şevaletului.
 Chipurile pe care publicul le va admira în Sala „Arcadia” a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia începând cu data de 3 septembrie 2015, aparţin unor personalităţi ale ortodoxiei, ale cunoscuţilor, ale prietenilor din breaslă. Portretul, nefiind o temă uşor de realizat deoarece presupune o stăpânire a desenului, o cunoaştere a anatomiei faciale şi o capacitate de observare şi  transpunere pe pânză a trăirilor interioare ale modelului, Ştefan Şerban dă aici întreaga măsură a ştiinţei sale legată de acest subiect, îndrăznind cu mult curaj şi siguranţă de sine să realizeze o întreagă expoziţie de portrete şi într-un timp relativ scurt. Căutările plastice ale artistului se pot detecta în modul cum diversifică pensulaţia atunci când redă podoaba capilară, barba sau zone din vestimantaţia personajelor ce se proiectează pe fundalurile atacate cu multă grijă în scopul neutralizării figurii şi a punerii în evidenţă a conturelor. Simeza este completată de o serie de peisaje unde observăm o mai mare liberatate de expresie, un discurs mai poetic şi mai nuanţat. Aceste compoziţii sunt realizate în plein-air sau în atelier, unde memoria pictorului brăilean deliberează sensibile aspecte ale naturii într-un stil care oscilează între figurativ şi interpretări la limita abstractului.
Ştefan Serban este o prezenţă activă în cadrul manifestărilor expoziţionale de la Slobozia, din 2014 fiind membru al Uniunii Artiştililor Plastici-Filiala Slobozia Ialomiţa.


Ana Amelia Dincă    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu