luni, 31 mai 2021

"Coronoia" Dragoș-Radu Popescu-Comana și Victor Grigore, expoziție de portrete, la Biblioteca Județeană "Alexandru Odobescu" din Călărași

 "Coronoia"

Dragoș-Radu Popescu-Comana și Victor Grigore, expoziție de portrete, la Biblioteca Județeană "Alexandru Odobescu" din Călărași, 20 mai-20 iunie 2021
Portretul este unul dintre cele mai spectaculoase genuri artistice, dezvoltând psihologii extreme, atitudini de negare sau de împăcare cu lumea, dar și stări interioare, determinate de conflictele cu realitatea imediată sau cu labirintul subconștient. Aceste derapaje sunt așezate la microscopul contemporaneității de doi portretiști, Victor Grigore și Dragoș - Radu Popescu- Comana, care, prin tehnici diferite de reprezentare ale chipului uman, evocă femininul și masculinul, ca modalități de implicare existențială în perioada așa - zisei pandemii de Covid, declanșată în anul 2019.
Dragoș Radu Popescu Comana este artistul care vorbește răspicat, prin mijloacele graficii sale, despre personaje care au marcat paranoia declanșată de virusul ucigaș. Din această istorie imediată fac parte nume care ne-au marcat destinul prin deciziile lor, dar și figuri cu aport important la dezvoltarea cercetării în domeniul microbiologiei. De asemenea, câțiva oameni de cultură, dispăruți din cauza microbului chinezesc, fac regalul ansamblului de lucrări în creion, realizate nu numai cu știința portretului, ci și cu aplecare spre studiul analitic, spre cercetarea ansamblului de componente faciale, prin utilizarea unei complexe game de posibilități sugestive de a aborda subiectul.
Victor Grigore continuă linia de cercetare plastică a portretului feminin, prin care ne mărturisește că ființei nu îi pot fi anulate frumusețea și sensibilitatea, trăirea interioară rămânând aparent nealterată în fața hazardului. Femeia, prin dinamica sa pozitivă, construiește un zid între energia interioară și tensiunile care vin spre ea din zona dezechilibrelor sociale. Astfel, artistul este interesat să evidențieze starea de beatitudine a personajelor, condiția lor poetică, prin care metamorfozele chipului sunt trecute prin variate modalități de expresie, susținute de tehnici diferite și de date de introspecție psihanalitică.
Ana Amelia Dincă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu