miercuri, 27 iunie 2018


Silviu Ioan Soare, expoziție personală de ceramică sculpturală la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia




Artistul Silviu Ioan Soare va fi prezent pentru a doua oară cu o expoziție personală de ceramică la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, cu ani în urmă, aflându-se pe simezele Galeriilor Arcadia cu pictură de șevalet. Reprezentând decupaje ale materialului ceramic după ce arhitectonica formei a dobândit o consistență suficientă, care să îi permită artistului să îi transmită valențe simbolice subiectului său, acesta evocă anumite semne, totemuri, instrumente ale unor ritualuri, stilizări ale corpului feminin, interpretări ale psihologiei umane, sugestii de elemente zoomorfe.  Utilizând tehnici tradiționale de construcție manuală și metode originale de structurare a materialului de lucru, preferând teracotta și gresia, Silviu Ioan Soare caută expresivități inclusiv în prelucrarea la rece a materialelor de lucru, care se întăresc prin procese fizico-chimice și nu necesită arderi în cuptoare. 


Realizate după rețete și tehnologii personale, acestea sunt supuse criteriilor de compoziție ale tridimensionalului, alăturarea de spații goale și pline, aflându-se în vecinătatea stilistică a unei arii de interpretare cuprinzând dicotomia figurativ - abstract. Finalizarea prin șlefuire intervine după arderea la cuptor electric sau cu lemne, utilizând gresiile ca atare sau cu adaosuri de pigmenți metalici, care să confere efecte plastice lucrărilor,  implicând și nuanțe ce țin de natura cromatică a materialului, cu delicate tente de roz și roșu cărămiziu, alburi, griuri intense sau negru, dar și impresia prezenței bronzului în procesul de creație.



 Lucrările de ceramică sculpturală semnate de Silviu Ioan Soare sunt mărturia lumii pe care acesta o cunoaște, o simte și o imaginează. Formele vin din interiorul trăirilor sale, ființa caldă a lutului încorporând nu numai experiența, ci și sentimentul artistului față de o idee sau de un gând, cu potențe de concretizare în substanța care se lasă modelată cu ușurință, dar cu pretenții tehnice impuse de însăși structura ei.



Orientarea lui Silviu Ioan Soare către ceramica sculpturală s-a petrecut încă din timpul studiilor superioarede specialitate. Fie că este vorba de plastica mică sau monumentală, artistul sintetizează motivul de plecare al volumului său, imprimându-i de cele mai multe ori o forță și o frontalitate remarcabile.



Ana Amelia Dincă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu