vineri, 29 iunie 2018


Structurile abstracte în pictura Corneliei Victoria Dedu
-expoziție personală  Muzeul Municipal Călărași-


Seria peisajelor dobrogene pe care artista le-a realizat în stilul caracteristic,  definit de incidența culorii asupra percepțiilor figurative avute în fața motivului sau construite în atelier de memoria sa selectivă, au o puternică tendință de abstractizare. Dacă în aspectul general al lucrărilor detectăm elemente preluate din realitate și stilizate, în care pasta luminoasă implică probleme de cromatologie admirabil rezolvate, observăm deseori faptul că suprafețe ample pot fi asemuite cu spații nonfigurative, unde expresia subiectului plastic diluează forma, conducând-o spre notații de culori juxtapuse, din care nu lipsesc alăturările complementare, creatore de ecleraje.


Petele și traseele de culoare exprimă întreaga încărcătură senzitivă a artistei, vorbind despre relaționarea cu subconștientul, cu sentimentul de eliberare și transferul de energii cu natura. Picturalitatea pronunțată a lucrărilor Corneliei Victoria Dedu se naște din structuri încărcate de culoare, așezate pe forma figurativă, ascunzând astfel contururile desenate și dând impresia unei metamorfoze de tonalități și registre, urmând  criterii compoziționale cum ar fi perspectiva, cu multiplele ei fațete, echilibrul, armonia, simetria și asimetria, știința îmbinării culorilor, ceea ce nu o împiedică pe artistă să se folosească de această recuzită pentru a obține efecte plastice, pe care le putem corela cu pictura de factură modernă și, în sens explicit, cu cea interbelică românească. 


Modularea culorii reiese din timbrarea tonurilor, dintr-o varietate de armonii și tușe ușoare, unele abia atingând pânza, altele saturate, pigmentul vibrând și conferind un conținut liric lucrărilor. Paleta spectrală pe alocuri, tentele ușor conduse spre tern, fragmentări scânteietoare ale penelului și o concentrare meditativă asupra elementelor selectate din lumea dobrogeană, surprind esența clipei, seducția unui moment trecător, irepetabil, ce devine peren sub penelul experimentat al artistei Cornelia Victoria Dedu.



Ana Amelia Dincă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu